Проектування результативних систем управління - Задорожний, Іван; Шигимага, Алевтина; Задорожний, Степан (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2016)
Початок 21 століття характеризується світовими спеціалістами з теорії менеджменту як часи великих та бурхливих змін. На перший план вийшли питання створення систем управління, які б забезпечили комплексну безпеку організацій як на рівні окремих організацій, так і на рівні держав. Стаття присвячена аналізу стану систем управління і пошуку методологій проектування результативних систем управління, які б забезпечили комплексну безпеку, прибутковість і довгострокове виживання організації. На основі проведеного дослідження з проектування систем управління організацій у статті пропонуються такі рекомендації: Для організацій, що працюють у ринкових умовах, потрібно проектувати системи управління як замкнуті, які включають два рівня – системи стратегічного управління (слідкуючі) і системи оперативного управління (командні). Як критерії управління переважно слід вибирати комбіновані критерії: для корпоративного і ділового рівнів, – критерії, що ґрунтуються на жорстких принципах, а для оперативного – на гнучких принципах управління. Ключові критерії слід визначати, виходячи з призначення кожної з підсистем управління. Їх кількість має бути обмеженою, але достатньою для формування об’єктивної картини поведінки зовнішнього середовища (ринку) і внутрішнього середовища організації, і на основі цих даних потрібно готувати якісні управлінські рішення.