Формування резерву за оптимального розподілу наявних фінансових ресурсів - Макара, Оксана (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2016)
Для вирішення головних стратегічних задач при розробці відповідної державної інвестиційної політики необхідно, в першу чергу, зосередити увагу на пошуку і розробці ефективних моделей фінансування та реалізації довгострокових інвестиційних програм. Метою статті є розробка економіко-математичного інструментарію для забезпечення ефективного вирішення інвестиційних проблем за нових умов з урахуванням резерву за оптимального розподілу наявних фінансових ресурсів. Незважаючи на значний науковий доробок, праці та розробки названих вчених не охоплюють усієї сукупності проблем розвитку інвестиційних процесів і потребують подальшого вдосконалення. Внаслідок цього виникає необхідність поглиблення наукової розробки цієї проблеми, використовуючи економіко-математичний інструментарій. Враховуючи обмеженість внутрішніх та зовнішніх інвестиційних джерел, відпрацьована методика, за допомогою якої можна створювати єдиний підхід до підготовки інвестиційних пропозицій і прийняття відповідних рішень, а також враховувати особливості процесу оцінювання ефективності державних програм з урахуванням чинників резерву фінансових ресурсів за умов ринкової невизначеності. Реалізація довгострокових інвестиційних програм має вирішити стратегічні задачі у процесі розробки відповідної державної інвестиційної політики. Формування великих системних проектів і програм практично неможливе без прогнозування тенденцій розвитку, альтернативних варіантів управлінських рішень, в яких необхідно враховувати гнучкі стратегії розвитку і можливі сценарії реалізації проектів для різних економічних ситуацій.