Сучасні аспекти розвитку казахстану в системі світового господарства за умов новітніх глобалізаційних процесів - Журба, Ігор (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2016)
Наявність економічних дисбалансів у трансформаційних економіках має складну природу, а тому зберігає актуальність питання щодо їхнього розвитку у сучасній системі світового господарства. При цьому в українських дослідженнях трансформаційних економік пострадянського простору здебільшого розглядаються питання щодо України, Росії та Білорусі, тоді як економіці Казахстану не приділено належної уваги. Метою статті є дослідження розвитку зовнішньоекономічних відносин у системі світового господарства за новітніх інтеграційних умов. В роботі досліджено сучасні аспекти розвитку Казахстану в системі світового господарства за умов новітніх глобалізаційних процесів. Розглянуто теоретичні підходи щодо визначення місця і ролі Республіки Казахстан у системі міжнародних економічних відносин. Автор стверджує, що інтеграція економіки Казахстану в сучасну світогосподарську систему, яка почалася внаслідок утворення незалежної держави та відокремлення країни у самостійний суб’єкт міжнародних економічних відносин, збіглася з ринковою трансформацією економіки. Із започаткуванням цих процесів, починаючи із 1992 р., в економіці Казахстану стали з’являтися реальні ринкові відносини і закономірності функціонування вартісних категорій та їх взаємозв’язки, які притаманні ринковій економіці. В роботі акцентується увага на необхідності динамічного розвитку інноваційної сфери в Казахстані, яка є однією з головних складових інноваційної економіки і передбачає наявність ефективної інноваційної системи і створення інститутів підтримки інноваційного процесу. Беручи до уваги той факт, що на сучасному етапі Казахстан навіть не входить у двадцятку високотехнологічних націй світу, ключем до формування економіки нового типу в країні є масштабні інвестиції в нові технології та створення умов для постійного відтворення знань і втілення їх у нові високотехнологічні продукти і послуги. Таким чином, можна зробити висновок, що реформування економіки під час перехідного періоду та політика уряду щодо розвитку вітчизняних підприємств виявилися успішними і привели до розвитку підприємств та економічного підйому.