Діагностика достатності інвестування у людський капітал - Захарова, Оксана Володимирівна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки, 2015)
Узагальнено особливості процесу інвестування у людський капітал. Встановлено походження особливостей процесу інвестування у людський капітал від двох споріднених з ним процесів – інвестування та управління персоналом. На основі означеної спорідненості обґрунтовано наукові принципи інвестування у людський капітал, а саме: результативності; інтегрованості із загальною системою управління підприємством; комплексного характеру формування управлінських рішень; динамізму; врахування фактора часу; економічної мотивації; соціально-економічної ефективності та багатокритеріальності оцінювання. Визначено відповідність виокремлених принципів етапам інвестування. Диверсифіковано джерела інвестування у людський капітал протягом життя людини. Обґрунтовано, що основним інвестором у людський капітал виступає роботодавець. Доведено, що у результаті інвестування у людський капітал підприємство може отримати фінансову, економічну та соціальну ефективність. Запропоновано показники оцінювання інвестування у людський капітал на рівні підприємства для кожної зі складових ефективності. Для кожного показника наведено методику оцінювання, критерії та особливості оцінювання.