ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЯКОСТІ ПОСЛУГ ГОТЕЛІВ І ЗАКЛАДІВ РОЗМІЩЕННЯ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ НА COVID-19
DOI:
https://doi.org/10.24025/2306-4420.0.57.2020.206385Ключові слова:
безпека, готелі, готельне господарство, економічні важелі, заклади розміщення, карантин, організація управління, пандемія, санітарно-гігієнічні умови, якість послуг, COVID-19Анотація
У статті досліджено сучасні тенденції та умови забезпечення в Україні якості послуг готелів і закладів розміщення під час пандемії на COVID-19. Проведено аналіз інформативно-аналітичної бази, нормативно-правових документів України, рекомендацій фахівців галузі туризму та готельно-ресторанного бізнесу щодо позитивного досвіду країн світу стосовно умов організації та надання послуг у готелях та інших закладах розміщення в період пом’якшення карантину та за необхідності дотримання відповідних правил поведінки та організації обслуговування. Досліджено й обґрунтовано необхідність системного підходу до управління персоналом готелів і різноманітних закладів розміщення, розробки та впровадження комплексу навчання щодо поводження під час виконання своїх обов’язків у разі виявлення серед гостей або персоналу хворих на COVID-19 та інші захворювання. Розглянуто пропозиції від Асоціації індустрії гостинності й Української асоціації медичного туризму до державних органів влади щодо правил поводження в готелях та інших закладах розміщення з метою безпеки та упередження фактів поширення захворювання на COVID-19. Акцентовано увагу на організаційно-економічних аспектах посилення відповідальності керівної ланки в управлінні готельним господарством щодо необхідності контролю персоналу за дотриманням правил обслуговування гостей, дотримання технічного та технологічного регламенту виконання виробничо-господарських завдань.
Посилання
The Association of hospitality industry of Ukraine. Official site. Available at: http://aigu.org.ua/ (accessed on: 10.04.2020).
All-Ukrainian public organization "Association of small hotels and apartments of Ukraine". VGO "AMGAU". Available at: https://vkursi.pro/card/vho-amhau-35142910 (accessed on: 03.05.2020).
The Association of hotels and restaurants of Ukraine. Available at: https://www.facebook.com/search/top/ (accessed on: 01.04.2020).
Types of work on certification of services carried out by the scientific and technical department of conformity verification of SE "Ukrmetrteststandard. Available at: http://csm.kiev.ua (accessed on: 09.04.2020).
Nezdoyminov, S. G. (2016). Ukraine's hotel business in the context of market reforms. Ars Administrandi, no. 3, pp. 97–106 [in Russian].
Galasyuk, S. S, Shikina, O. V. (2015). Organizational and economic principles of operation of small hotels: monograph. Odessa, 281 p. [in Ukrainian].
Davydova, O. Yu. (2017). Formation of a system of innovative management of the development of hotel and restaurant enterprises. Biznes Inform, no. 11, рр. 459–464 [in Ukrainian].
Zavidna, L. D. (2017). Hotel business: development strategies: monograph. Kyiv, 600 p. [in Ukrainian].
Kramarenko, M. O. (2018). Scientific principles of architectural and planning organization of resort hotels: dis. of Ph.D. in Arch.: 18.00.02. Kyiv, 217 p. [in Ukrainian].
Matviychuk, L. Yu. (2016). Regional features of hotel development in Ukraine. Ekonomichni nauky, iss. 13, pp. 265–273 [in Ukrainian].
Milashovska, O. I., Grynialo, A. V., Udut, M. M. (2017). Innovative potential of hotel and restaurant business enterprises. Ekonomika ta suspilstvo, iss. 8, pp. 431–435 [in Ukrainian].
Izhi, M. M., Babova, K. D., Bezverkhnyuk, T. M. (2016). Regional tourist product: a project approach to ensuring a competitiveness: monograph. Odessa: ORIDU NADU, 626 p. [in Ukrainian].
Legislative base of Ukraine (2020). Kyiv. Available at: http://search.ligazakon.ua/search/business/instruction/ua/ (accessed on: 14.06.2020).
On amendments to some acts of the Cabinet of Ministers of Ukraine: Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine of June 17, 2020, no. 500. Available at: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-deyakih-aktiv-kabinetu-ministriv-ukrayini-i170620-500 (accessed on: 18.06.2020).
On amendments to the Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine of May 20, 2020, no 392: Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine of June 3, 2020, no. 435. Available at: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-20-travnya-2020-t030620 (accessed on: 18.06.2020).
Hotels will work without conference rooms, fitness and spa - the requirements of the Ministry of Health. "LIGA: ZAKON" news agency. Available at: https://buh.ligazakon.net/ua/news/195454_gotel-zapratsyuyut-bez-konferents-zalv-ftnesu-ta-spa--vimogi-moz (accessed on: 21.05.2020).
Distance, disinfection and personal protection – AIGU has developed quarantine rules for hotels. May 6. Available at: https://dt.ua/UKRAINE/vidstan-dezinfekciya-ta-individualniy-zahist-aigu-rozrobila-karantinni-pravila-roboti-goteliv-346867_html (accessed on: 21.06.2020).
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Svitlana S. Belyaeva, Oleksandr B. Kurakin, Lesya G. Byshovets
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).