Науково-методичні засади розвитку державного регулювання ринку похідних фінансових інструментів

Автор(и)

  • Юлія Єльнікова

DOI:

https://doi.org/10.24025/2306-4420.1.36.2014.85644

Анотація

В умовах інтенсивного посилення глобалізаційних процесів на світових фінансових ринках та поглиблення кризових явищ, основним джерелом яких є фінансові ринки, ринок похідних фінансових інструментів є ринком, який динамічно розвивається. В таких умовах досить активно зростає попит на інструменти, основним призначенням яких є зниження фінансових ризиків, тобто похідні фінансові інструменти. Окреслена тенденція не оминула й Україну, у зв’язку з чим виникає об’єктивна необхідність в розробці ефективної системи регулювання цього ринку. При цьому, слід мати на увазі, що досягнення окресленої мети можливе лише за умови повного розуміння науково-методичних засад розвитку державного регулювання ринку похідних фінансових інструментів.

Мета роботи – дослідити сучасну систему державного регулювання українського ринку похідних фінансових інструментів, що дозволить окреслити напрямки її реформування. Удосконалення цієї системи сприятиме не тільки безперебійному функціонуванню зазначеного ринку, а й забезпечить його стійкий розвиток.

Переважна більшість науковців дещо фрагментарно розглядають державне регулювання ринку похідних фінансових інструментів, що не дозволяє виявити основні проблеми функціонування цієї системи. У зв’язку з цим, на нашу думку, необхідно розглядати державне регулювання цього ринку як систему, що характеризується великою кількістю взаємозв’язків між самими суб’єктами регулювання, а також іншими її елементами.

У статті здійснено аналіз функціонування сучасної системи регулювання ринку похідних фінансових інструментів України, що дозволили виявити основні проблеми її функціонування. Також автором було здійснено порівняльний аналіз існуючих варіантів реформування системи регулювання вітчизняного ринку похідних фінансових інструментів, що дозволив обрати модель, яка максимально враховуватиме особливості українського ринку похідних фінансових інструментів.

Беручи до уваги проведений аналіз, ми вважаємо, що з метою побудови ефективної системи регулювання ринку похідних фінансових інструментів слід застосовувати модель перехресного регулювання. Саме вона дозволить урахувати основні недоліки існуючої української системи регулювання ринку похідних фінансових інструментів (недостатня координація і взаємодія між наглядовими органами, фрагментарність та непослідовність нормативної бази, високий рівень бюрократизації, низький рівень транспарентності тощо).

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті