Діалектика формування та реалізації стратегії розвитку промислового потенціалу регіону

Автор(и)

  • Ольга Кудріна

DOI:

https://doi.org/10.24025/2306-4420.1.36.2014.85662

Анотація

У зв’язку з незадовільним фінансовим станом переважної більшості вітчизняних промислових підприємств актуальними стають проблеми раннього виявлення ознак їхньої фінансової неспроможності, вибору портфеля стратегій, що забезпечують вихід підприємств із кризового стану й перехід до фази «зростання» тощо.

Сучасні реалії господарювання свідчать про відсутність прагматичної зацікавленості в розробленні стратегії раннього запобігання кризі. Однією з причин такого стану справ є неналежне наукове розроблення проблем завчасного, на ранніх стадіях виявлення потенціального банкрутства промислових підприємств і критеріїв ідентифікації стану переходу підприємств у фазу «кризи життєвого циклу».

Метою статті є розроблення алгоритму формування та реалізації стратегії розвитку промислового потенціалу регіону (на прикладі Луганської області).

Стратегія розвитку промислового потенціалу регіону є складовою загальної стратегії розвитку Луганської області до 2020 р. Необхідність підготовки Стратегії розвитку промислового потенціалу регіону викликана наближенням до завершення терміну (2015 р.) нині чинної стратегії розвитку Луганської області, зміною зовнішніх та внутрішніх умов, в яких відбувається розвиток регіону, доцільністю підготовки нового стратегічного документа з урахуванням впливу глобальних світових тенденцій просторового розвитку, яких не уникнути Україні.

У цьому випадку, не впадаючи в крайнощі, слід зупинитися на «золотій» середині: використати переваги технологічних запозичень й одночасно просувати власні науково-технологічні розробки, готові до впровадження, які у нас є, але не в тій кількості, яка забезпечить масштабну та всеохоплюючу модернізацію. На початкових етапах не варто робити ставку на «технологічні прориви»: для цього в нас немає ні коштів, ні відповідної інфраструктури; слід ефективно запозичувати західні технології, притому не обов’язково одразу найбільш передові.

Отже, проведені дослідження дозволяють розробити алгоритм формування та реалізації стратегії розвитку промислового потенціалу регіону. Відповідно до алгоритму далі необхідно надати характеристику визначеним стратегічним цілям розвитку промислового потенціалу регіону відповідно до стратегічної карти та установити показники-індикатори виконання стратегії.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті